Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Düzce, Çilimli Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini ağırladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Projelerini Destekleme Programı 'Toprağımız için El Ele' projesi kapsamında Merkezimizi ziyaret eden öğretmen ve öğrenciler, Merkez Açık Hava Sınıfı'nda ekolojik restorasyonu inceledi. Koordinatör öğretmen Deniz Sökezoğlu Çakır ve projede görevli Emre Arslan ve Nihat Çakır eşliğinde 12 öğrenci ile gerçekleştirilen gezide Merkezimizin ekolojik restorasyon çalışmaları ve biyolojik çeşitliliğin önemi üzerine bilgiler verildi. Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölüm başkanı ve aynı zamanda Toprak Etiği Merkezi'nin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ, genç öğrencilere bilgilendirmelerde bulunarak öğrencilere projelerinde başarılar diledi.
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesinde Doğa Yürüyüşü
12 Kasım 2021
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin düzenlediği "Beytepe'de Doğa Yürüyüşü - 3" etkinliği, 12 Kasım 2021, Cuma günü gerçekleştirildi.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BEYTEPE YERLEŞKESİNDE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Toprak Etiği Uygulama veAraştırma Merkezi’nin düzenlediği “Beytepe’de Doğa Yürüyüşü - 3” etkinliği, 12 Kasım 2021, Cuma günü gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Erik rehberliğinde gerçekleşen doğa yürüyüşünde, Atatürk Heykeli önünde toplanan katılımcılarla saat 09.30’da başlayan etkinlik 2.5 saat sürdü. Merkezi alanda başlayan yürüyüş kampüsün değişik alanlarında devam etti.
Etkinlik sırasında yerleşkedeki ağaçlar, çalılar ve otsu flora konusunda tanıtımlar yapıldı. Yerleşkenin zengin florası katılımcıların ilgisini çekti. Katılımcılar etkinliğin tekrarını talep etti. Etkinliğin bahar döneminde de yapılması, gelen istek üzerine planlamaya alındı.
Etkinlikten önce, genel bir açıklamada bulunan Prof. Dr. Sadık Erik, 1974 yılında Merkez yerleşkesinden Beytepe’ye geldiklerinde, bozkırın durumunu, aradan geçen 50 yıllık sürede yerleşkenin adeta bir cennete dönüştüğünü belirtti. Sadık Erik, Beytepe, ODTÜ, Bilkent ve Başkent gibi yerleşkelerin, oluşturdukları bu yeşil havzalarıyla, Başkent için çok önemli bir akciğer fonksiyonu gördüğünü ve bu nedenle üniversite yerleşke alanlarının çok önemli olduğunu, bu sayede bir anlamda günümüzde yaşanan çok hızlı ekosistem kayıpları karşısında biyoçeşitliliğinin devamının bir sigortası olduğunu dile getirdi. Örneğin, 1975 yılında Prof. Dr. Sadık Erik tarafından başlatılan ve sonuçları Fenve Mühendislik dergisinde yayınlanan Beytepe Florası adlı makalede, yerleşke alanından toplam 550 bitki türü saptandığını; bunun % 15 gibi önemli bir kısmının da endemik olduğunu ortaya koyuyor. Bu oranın, kırsal kesimde yürütülen diğer bazı araştırmalardaki endemizm oranından daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ, bu zenginliğin korunması ve sürdürülebilir olması için Merkezin çalışmalarının artan bir hızla devam edeceğini söyleyerek etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Araştırma merkezinin amaçları arasında, çevre etikleri içinde en geçerli olan toprak etiğini tüm yönleriyle ele almak, toprağa sevgi ve saygı aşılamak bulunuyor.
Hacettepe Üniversitesi
Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi
Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü Öğrencilerinden Bir Yapım
Sevgiler,
Ufuk
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesinde Doğa Yürüyüşü
11 Mayıs 2018
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Toprak Etiği Uygulama veAraştırma Merkezi tarafından düzenlenen Bahar Dönemi 1. Beytepe’de Doğa yürüyüşü etkinliği, 11 Mayıs 2018 Cuma günü gerçekleştirildi.
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Toprak Etiği Uygulama veAraştırma Merkezi tarafından düzenlenen Bahar Dönemi 1. Beytepe’de Doğa yürüyüşü etkinliği, 11 Mayıs 2018 Cuma günü gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Erik rehberliğinde gerçekleşen doğa yürüyüşünde, Atatürk Heykeli önünde toplanan katılımcılarla saat 10.00’da başlayan etkinlik 2 saat sürdü. Merkezi alanda başlayan yürüyüş daha sonra Yeşil Vadi’de devam etti.
Etkinlik sırasında yerleşkedeki ağaçlar, çalılar ve otsu flora konusunda tanıtımlar yapıldı. Yerleşkenin zengin florası katılımcıların ilgisini çekti, doğaya hayran kaldılar. Katılamayıp sosyal medya paylaşımlarından takip edenler etkinliğin tekrarını talep ettiler.
Dünya Çevre günü kapsamında planlanan yürüyüş öğrencilerin katılabilmesi için 5 Haziran yerine daha önceki bir tarihe çekildi. Etkinliğin ayrıca sonbahar döneminde de yapılması, gelen istek üzerine planlamaya alındı.
Etkinlikten önce, genel bir açıklamada bulunan Prof. Dr. Sadık Erik, 1974 yılında Merkez yerleşkesinden Beytepe’ye geldiklerinde, bozkır ortasında binalardan başka hiç bir şeyin olmadığını, ama aradan geçen 50 yıllık sürede yerleşkenin adeta bir cennete dönüştüğünü belirtti. Sadık Erik, gerek Beytepe, gerek ODTÜ gerek Bilkent ve Başkent gibi yerleşkelerin, oluşturdukları bu yeşil havzalarıyla, Başkent için çok önemli bir akciğer fonksiyonu gördüğünü ve bu nedenle üniversite yerleşke alanlarının çok önemli olduğunu, bu sayede bir anlamda günümüzde yaşanan çok hızlı ekosistem kayıpları karşısında biyoçeşitliliğinin devamının bir sigortası olduğunu dile getirdi. Örneğin, 1975 yılında Prof. Dr. Sadık Erik tarafından başlatılan ve sonuçları Fenve Mühendislik dergisinde yayınlanan Beytepe Florası adlı makalede, yerleşke alanından toplam 550 bitki türü saptanmıştı; bunun % 15 gibi önemli bir kısmının da endemik olduğu gösterilmişti. Bu oran kırsal kesimde yürütülen diğer bazı araştırmalardaki endemizm oranından daha yüksektir.
Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ, bu zenginliğin korunması ve sürdürülebilir olması için Merkezin çalışmalarının artan bir hızla devam edeceğini söyleyerek etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Araştırma merkezinin amaçları arasında, çevre etikleri içinde en geçerli olan toprak etiğini tüm yönleriyle ele almak, toprağa sevgi ve saygı aşılamak bulunuyor.
Hacettepe Üniversitesi
Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi
Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ, Burlington Iowa’da bulunan Leopold Landscape Alliance’ın davetlisi olarak “Revisiting A Sand County Almanac: A Turkish Perspective” başlıklı bir konferansı verdi. Leopold Landscape Alliance, Aldo Leopold’un çocukluk yıllarını geçirdiği Burlington Iowa’da, çeşitli etkinliklerle Toprak Etiği düşüncesini yaygınlaştırıyor.
25-27 Haziran 2017
Dear Distinguished Aldo Leopold Foundation Board Members, Leopold Landscape Alliance Board Members, and Members of the Leopold Family, I visited Burlington, Iowa, the historically significant city of Aldo Leopold’s boyhood years, on June 25-27, 2017, upon the kind invitation of Leopold Landscape Alliance President, Steve Brower. Landscape architect, naturalist, and historian, Steve’s kind planning of the three-day-long visit, full of excursions to Leopold sites, and his informed explanations of Leopold’s early years, has been one of the most valuable trips of my life.
Hacettepe Üniversitesi, ülkemizde nesli tükenmekte olan geyikler için sempozyum düzenledi.
5 Nisan 2016 Salı
Hacettepe Üniversitesi, ülkemizde nesli tükenmekte olan geyikler için sempozyum düzenledi. Farklı disiplinlerden araştırmacıların katıldığı sempozyumda geyik üretim faaliyetleri, Türk kültüründe geyik kültü, geçmişten günümüze Anadolu’da geyik gibi konularda sunumlar yapıldı.
Sarı ayaklı kaya kangurularının sayısını artırma projesinde yer alan Avustralyalı avcı ve korumacı Keith Tidswell diyor ki:
Bence başarının anahtarı, bir projeye başladığınızda diğer türlerin de projenin sonuçlarından faydalanacak olması ve biz avcılar için motivasyonun da artmasıdır. Aldo Leopold bir avcıydı ve neler yapabileceğimizi ve nelerin bizi motive edeceğini biliyordu. Onun Toprak Etiği İlkeleri bizim için mükemmel bir formüldür.
Sarı ayaklı kaya kangurusunu tehdit eden pek çok şey vardı: keçiler, kediler ve tilkiler bunlardan sadece üç tanesiydi. Bu sonradan yerleştirilmiş hayvan türlerinin kanguruları doğal sığınakları olan kayaların arasındaki mağaralardan uzakta tutması bu hayvanları kartallardan gelen tehdide daha açık hale getiriyordu. Bu tehdit, tavşan saysının Calici virüsü nedeniyle azalmasından sonra iyice arttı. Tavşanlar, kediler, tilkiler ve kartallar için temel besin kaynağını oluşturuyordu. Bu nedenle, tavşanlar ortadan yok olunca kaya kanguruları hedef haline geldi. Avcılar, kaya kangurularının sayısının artmasını sağlayacak dengeyi oluşturmayı başarabildi.
(Fotoğraflar için Tania Asquith'e teşekkür ediyoruz).